Pages

NUFFNANG

Jom Kurus Dengan Eat Clean

Guess what peeps? I tengah gigih berzumba now ni. Ni semua sebab I rasa I makin gemuk. Padahal naik penimbang still dalam range 48-50 kg which is bagi I still normal la. tapi pipi I ni haa, makin gemok kenapa pulak dah. I ni dah la jenis stress tak bole orang tegur. I pantang dengar ayat tembam, gemuk, berisi, comel  (ouh, comel ada 2 maksud, either i betol-betol comel or memang nak kata i gemuk sebab orang berisi kan comel) . I memang tak boleh and jangan cakap sebab korang boleh bagi i stress berganda-ganda tau.


Now i tengah angkat bendera jepun and luckily I memang tak bernafsu sangat nak makan, I asyik repeat makan buah and minum air je. Nasik i sangat-sangat lah tak boleh nak telan. Eat clean sangat ni. I seboleh-bolehnya nak kurus dengan cara yang sihat. Tak nak la kurus tapi tak bermaya. Nanti bakal suami tengok pon macam errrr, ni zombi ke manusia so I kena makan jugak. I nak kurus yang solid. 

First off all, eat clean ialah stop makan gula , processed food and also deep fried food and then tinggal ape je boleh makan? -___- 

So, what to do is I plan my menu untuk I follow and semua ni I refer page kesihatan. Kata nak eat clean kan so kena la gigih menuntut ilmu and search seberapa banyak info. I pilih menu yang bersesuaian dengan orang bujang and bizi macam i. Kalau boleh, i nak yang simple je

Untuk semua menu ni, I akan minum segelas plain water. Sebab i nak dapatkan effect kenyang tu dengan cepat.


1st Meal (Breakfast) 

Antara semua jenis breakfast, I choose 1 bowl of cereal. I prefer breakfast dengan coco crunch and skimmed milk sebab senang, tinggal tuang je. hewhewhew



2nd Meal (10 am)

I choose for an Apple. Green apple lagi bagus orang cakap untuk diet



3rd Meal (Lunch)

I makan 3 sudu nasi with ayam yang direbus and steam vege. Okelah, jujur I tak makan green vege, tapi I makan sayur bendi, so I steam bendi je -___-



4rd Meal (3 pm)

I choose for an oatmeal or nestum =)



5th Meal ( 6pm)

3 sudu nasi and steam fished with steam vege. bendi lagi -____- ... ouh lupa plak, i makan brokoli jugak, so brokoli pon oke jugak . hehehe


6th Meal (8 pm)

A glass of skimmed milk with muesli bar. kalau lapar makan buah jugak. ouh i suka muesli bar brand yogood sebab sangat sedap. I selalu beli dekat jusco perda je.






I baru berjaya follow 2 hari and please please please. Wish me luck. I memang tengah semangat sangat ni. Bnyak yang I baca seelok-eloknye brown rice, tapi i tak makan. So I guna rice yang biasa, but I makan dalam portion yang sikit. I tekak melayu so kena makan nasik jugak. 


ouh, I buat cheat day jugak.hewhewhew.. byebye








3 comments:

Liza Licha said...

sedap ea Yogood ni? hihi.. salu jgk brhajat nak beli. tapi tak jadi. sbb so far makan quacker je

Ilman Nafia said...

Blogwalking sini.gudluck sis.hewhew :D

miza yusof said...

Selamat ber eat clean.
Sedap tak yogood ?
Miza makan cereal fitness :)

Ini Belog Fara © 2014