Random Wednesday

This is seriously going to get personal, you ready?
I guess.

The last time you felt honestly broken?

Sometime in April 2015. 

Are you craving something?

Buah jambu susu. 

If you could have one thing right now what would it be?

To be at home with my family. 

Would you rather have ten kids, or none?

10 kids of course.

What do you hear right now?

Someone is blabbering beside the cubicles 

Is your bed against more than one of your walls?

No. Just one.

What’s on your mind right now?

I am thinking of the complaint report. Nothing fun.

Are you there for your friends?

I try my best.

Last person to see you cry?

My hubsie. Menangis sebab rindukan family too much

What do you do when you get nervous?

Ramas jari i guess

Be honest, do you like people in general?

I do.

How old do you think you will be when you finally have kids?

26. Estimate in June 2016

Does anyone completely understand you?

I think my close friends do understand some bits of me. I can be very difficult when I want to. I don't blame anyone if they don't.

Do you have a reason to smile right now?

Nope. With the amount of workloads on my place, I have no reason to smile.  :(

Has anyone told you they don’t ever wanna lose you?


Would you be happier if life had a rewind button?

Perhaps. Who knows?

Do you tell your mum or dad everything?

Not really

Does it matter to you if your boyfriend or girlfriend smokes?

No. Jangan hembus asap kat muka I sudah.

Are you going to get hurt anytime soon by someone?


This time last year, can you remember who you liked?

Le hubsie. No doubt

Do you think more about the past, present, or future?

A little bit of everything. The past makes me smile, the present makes me feel blessed and the future kinda gets me excited.

How many hours of sleep do you get a night?

6-7 hours.

Are you easy to get along with?

I believe so. Tapi ramai cakap I macam sombong. Tak kenal maka tak cinta. Haha.

Do you hate the last girl you had a conversation with?

kak win? No, she's ok

What was the last drink that you put in your mouth?

Oppsss, my nescafe. I know this is not good for a baby

What size bed do you have?


Do you start the water before you get in the shower or when you get in?

Before I get in the shower. I will make sure that it's warm enough then only I step in, haha.

Do you like the rain?

hmmm, suka kot

Do you think someone is thinking about you right now?

maybe ada kottt

Have you ever done something you told yourself you wouldn’t do?

Yes. I will not elaborate on this.

Who were you last in the car with, besides family?

My colleagues.

What’s the last movie you saw in theaters and with who?

Polis Evo with le hubs and fizi

Have you ever kissed someone who had a boyfriend/ girlfriend?

Hahahaha, soalan ape ni siott. Next

Have you ever been hurt by someone you never thought would hurt you?


Your parents are out of town. Would you throw a massive party?

No. Have never really been a party junkie.

Do you regret a past relationship?

Yes. Wasted about 8 years with a moron.

Do you tend to fall for the same type of person over and over?

You can say so.  -__-'

Have you made a joke about somebody that made them cry?


Do you care too much about your appearance?

Na'ahhhh. I rely on my natural beauty, thank you. Bahahaha.

Are you a jealous person?

I can be but only when it comes to my husband. Hehh. Tang lain I jenis tak kisah.

Have you bought any clothing items in the last week?

ada . Baju. Most of my baju dah start ketat

Do you miss anyone?

ya. my family

Last person who made you cry?

le hubsie. 

Does your ex piss you off?


What are you doing tomorrow?

standby for the holiday

Are you the type of person who has a new boyfriend/ girlfriend every week?


Is there anyone you want to come see you?


Have you ever been cheated on?


Ever given your all to someone who walked away?


Do you like cotton candy?

I love cotton candy

Who was the last person you had a serious conversation with?

My husband, last evening. Cakap pasal future

Do you have siblings?

I have 2 brothers and 1 sister.

Have you ever fallen asleep on someone?


Do you have a friend of the opposite sex you can talk to?

My colleague I think. He can be annoying at times, but very brotherly most of the time.

What’s on your mind right now?

soalan ape la aku tengah buat ni

What were you doing at midnight last night?

watch HBO. Tengok citer seram, tapi penakut, sudahnya pergi toilet berteman

What is your current mood?


Who was the first person you talked to today?

Le hubsie

Will this week be a good one?

I hope so.

Anything happen to you within the past month that made you really happy?

Yes, my pregnancy news. We gonna have a baby.

Who were you with last night?

with hubsie, watching finder's keepers

Did you talk to someone until you fell asleep last night?

yes, with hubsie

Next time you will kiss someone?

Yes, my mom. Im gonna kiss her this coming friday after two month x jumpe. Tak boleh sabar

Do you have any plans for the weekend?

I nak makan le strawberry puas-puas 


Waaa, I know this post macam a bit selekeh. Ya faham tapi hadap la , I tetap nak cerita dekat sini jugak.
Well, I ade 1 masalah dimana dari sebelum kahwin lagi I memang susah gila nak buang air besar. I dunno la maybe sebab tak makan sayur walaupun dari kecik memang dah diberitahu tentang kebaikkan sayur,ade vitamin tu, ada fiber la bla bla bla tetap jugak taknak sayur. Dulu masa zaman kanak-kanak, memang tak boleh lari dari abah, kena paksa makan walaupun dah bagi sejuta alasan like "kakak nak muntah abah, tak boleh pi dah ni " , well, tetap tak boleh lari. Makan tetap makan.

Since masuk zaman matrix and u, kan jauh dari family, aktiviti tak makan sayur tu makin berleluasa. Apa I nak makan, I makan. Ape yang I taknak, I buang padahal I tau tu baik untuk body I. Now , akibat daripada aktiviti tak makan sayur tu, I menanggung masalah seperti tajuk diatas. I perhatikan je roommate I every morning ke toilet, dalam hati lawas betul la mamat ni. I nak jumpe toilet untuk buang air besar 3 hari pon payah ya amat. 

Bila dah jadi masalah macam ni, I go to farmasi. Masalah I settle bila I makan dulcolax. Dia punya kesan memang pergi I cakap U. Makan malam , and then besok pagi semua isi dalam perot kosong. I think, this one macam julap jugak. Ahhh bestnye feeling tu , bhahahaha.

Problem settle, tapi tu dulu , sigh -___-

Sebelum ni, kalau I nak ambil, I tak kisah sangat sebab I belum preggy. But now nak ambil ni, macam pikir dua tiga kali jugak. Bole ke tak? Ada effect kat baby tak kalau I asyik perlukan ni untuk buat I selalu pergi toilet? Bila I bincang dengan roommate I, memang I dah dilarang ketat . No more dulcolax. Sekarang ni terpaksa la weyh makan sayur, benci macam mana skalipon, I hadap telan jugak. Demi baby. 

A few tips la I googling untuk solve I punya problem, and I memang follow sebab nak avoid sembelit. Bos I mesti pelik, ape la perempuan ni buat pergi toilet lama-lama. Rupa-rupanya tengah berperang dengan poop sendiri -_____- . bahahha so lets check it out.

1. Minum dua hingga empat gelas 8oz tambahan air suam apabila sembelit. Jika anda mempunyai sembelit selama beberapa hari, minum 10-20 auns air kosong setiap pagi sejurus selepas bangun tidur. Anda disarankan minum sekurang-kurangnya 10 gelas air kosong suam setiap hari.

Me: I memang kurang minum air before. Just minum air manis je, air kosong kurang sikit. So i overcome this problem, I set alarm. setiap jam, minum air masak. I dah setkan level air yang I patut minum dekat tumbler i. This tips memang sangat membantu. Poop jadi lembut sikit . Aiyaaa

2. Makan buah-buahan, sayur-sayuran dan lain-lain makanan yang mempunyai serat tinggi untuk meningkatkan jumlah pengambilan serat setiap hari.

Me : Buah-buahan takde masalah, I memang suka. Sayur so far yang I boleh telan hanya kangkung sebab kangkung murah. Muahahahaha. Tak tak, gurau je.

3.Pada sesetengah kes, Kopi boleh membantu. Ramai orang menganggap kopi membantu melegakan sembelit dengan cepat. Ini kerana kafein dalam kopi boleh merangsang otot dalam sistem pencernaan dan menyebabkan pergerakan usus.

Me : Mommy tak boleh ambil minuman berkafein. Not good for baby. So tips ni I tak boleh follow

4.Minum yogurt 

Me : Wajib 1 botol setiap malam. I  suka Yogurt Blueberry 

So far, bila umur makin meningkat, kesedaran nak jaga kesihatan tu makin ada. Mampuslah kalau mama baca, selekeh punya post harini 

Yes, I'm Pregnant =)

Holla guys.

Ya, faham. Entry kahwin takde pon, terus lincah ke entry pregnant.
Maaflah, insan bernama perempuan yang bizi ni memang ada masanya, malas nak update belog.
Well, nanti lain entry update once picture from official photographer dah dapat.
Lets continue guysss.

24th September (Cycle period-23, day past ovulation -10)

Well, I sebenarnya dah dapat rasakan I pregnant on my birthday 24 September lepas.Masa tu birthday I jatuh raya haji. Sebab I sakit pinggang yang macam kebas-kebas tu, and then ari-ari I macam keep berdenyut -denyut and pening kepala. Tapi I malas nak layankan sebab I suspect I makan banyak sangat lamb masa hari raya. Tapi I masih boleh bertahan and tak makan panadol. Masa ni I sangat cepat letih. Bayangkan pukul 9 dah tertido. Roomate keluar lepak dengan kawan time raya pon I wat dunno je sebab mengantuk sangat. Pergilah berjimba bang. Malas nak layan.

26th September (Cycle period-25, day past ovulation -12)

Actually masa kitorang keluar (day before), I dah standby beli UPT strip. Setiap bulan memang macam ni. I akan check time day past ovulation 12 (DPO) sebab ikut ape yang i study, we can detect HCG dalam urine seawal DPO 10. Tapi test always la negatif sebelum ni, yang asyik naik control line tu je. Lepas tu sedih sorang-sorang. Menci.

Pagi tu, before subuh I dah pee pee. Sebab orang cakap check pagi bagus, hormon HCG tak dilute lagi .
Gigih I diam-diam selinap masuk toilet taknak roomate dengar. Yela, belum tau lagi pregnant ke tak. Kang takde, buat malu je. So baik i buat eksperimen sorang-sorang. I gune UPT strip brand Dip and Tell. Beli kat 7E je- rm10 ++.  Lepas I drop my urine , I tengok Control line je naik , dalam hati dah macam whyyyyy negative , simptom dah rase kot. Frustnye la rase time ni, I letak je UPT tu dekat sink. I masuk baring kejap while waiting for subuh. Sambil-sambil tu  I check whatsapp tapi hati I asyik nafikan UPT result tu.

Masa nak solat subuh, I belek-belek je UPT tu, and then I nampak faint line dekat test line tapi tersangatlah samar. Gosok mata 44x time ni. Betul ke ade line n? Ke sebab dah kering tu pasal line tu muncul. Macam-macam teori ade dalam kepala hotak i time ni.

I kejut roomate I---- typical women menggelabah ibarat dihempap pokok

Me :B, I guess I'm pregnant la, cube tengok ni. Ade double line. Tapi macam samar-samar.

Hubby : Aah laa, Ade la...(zzzzzzzzz)

Roomate i tipu. Die tu rabun , lepas tu memang la tak nampak dengan spec x pakai. Main iyekan je sebab nak layan mengantuk die. Mamai tak habis-habis.
I masa ni dah start googling isu line samar-samar ni. Ade yang kata pregnant, ade yang kata chemical pregnancy. I macam why la, semua jawapan tak meyakinkan langsung. Macam nk jerit je "aku pregnant ke tak ni?" . I sedapkan hati, maybe too early to check since tu baru DPO ke 12. HCG hormon terlalu sikit untuk UPT strip to detect. Biasalah perempuan. Memang suka sedapkan hati sendiri. Keyakinan tu penting.

By that morning, I terus beli another UPT strip, bukan 1, bukan 2, tapi 20 UPT just to confirmed it. Yang jenis cassette ade, digital ade. This is my first pregancy, mesti la i excited okay (sambil gosok perot).

First of all, I paksa roomate I pee-pee dulu. Just to makesure ade ke tak faint line tu. Keji betol siap main paksa-paksa, hahaha. So far memang takde langsung line, tak wujud pon yg roomate i pee pee. Most of the time I test, semua naik line samar-samar. Deep inside I yakin I pregnant. Nak pergi klinik sahkan pon, terlalu awal. I belum missed period lagi.

See? Bobo kencing -___-

28th September (Cycle period-27, day past ovulation -14)

Hari yang ditunggu dah tiba. I reserve yang digital untuk last day. Ni pon 1 hal jugak, nak tunggu sand clock kat digital panel calculate pon lama. 30 second je padahal. Nervous tau. I kept starring je. By the time digital panel show perkataan pregnant, I dah sujud syukur. Alhamdullilah. Rezeki dari Allah. Akan kami jaga sebaiknya. Roomate I terpaling happy. Dari awal kahwin asyik berzikir dekat telinga I nak baby awal, nak baby awal. Macam la pandai dukung budak . Hahahaha

Pregnant 2-3 . Based on pamphlet, my pregnancy around 4 weeks

Till then.
Nanti bole update progress baby plak
Bye chuolsss

Dinner at KSL Resort Hotel

Jangan cakap adik tak belanja gambar hakak- hakak semua

Gambar Tuan Tanah

apple crumble and cakes

Me & Badriyah

Badriyah & Ms Lim (Best friend ni )

Team Bujang GP Batteries Part 1

Team Bujang GP Batteries Part 2

Team Bujang Vs Team mak dara GP Batteries 

Team Bujang GP Batteries Part 3

Cakes Lagi =)

Me with Nosa

Me with Badriyah 

Garnier Sakura Pinkish Radiance Whitening Cream Review

Hari tu masa tengok TV, I ade perasan Garnier ada keluarkan product baru which is


Ni haa yang i tengok dekat tv

Ni yang i pakai sekarang

Semput betol la nama panjang-panjang ni. I macam tak boleh hadam at first. I terpikir jugak moisturizer yang I guna now ni as day cream . So yang baru ni untuk apa lagi. I punya curiosity tahap melampau jugak. So I google la sikit sebanyak nak tau. Eh kata nak lawa ,nak muka pinkish bagai, haruslah rajin mengugel , Teheee.

Product Garnier terbaru ni die claim as Matte finish - means if apply dekat muka,  dia takkan berminyak. Oke sounds good. Sebab moisturizer yang I guna now ni a bit berminyak sebenarnya. Tapi lepas apply loose powder akan nampak ok. Cume I tak jumpe berapa spf untuk produk terbaru.

Then I window shopping last tuesday , lalu dekat area Garnier. Guess what, Garnier Pinkish Radiance tu tinggal 1 je. Last kopekkk. memang berjodoh panjang betul. I terus grab. Muka I memang dah terbiasa dari zaman remaja malas nak mati macam mana sekalipon, wajib letak torner and apply moisturizer lepas mandi. Wajib. Maybe sebab apa yang I amalkan , Alhamdullilah, kulit muka I jarang bermasalah. Takat datang bulan naik jerawat setepek dekat pipi itu normal.

So yesterday, bangun pagi memang berkobar sebab ada cream baru. Dasar perempuan betul. I perasan masa I apply cream tu dekat muka, die punye texture tak macam whitening cream before. Yang ni macam a bit dry and lepas apply kat muka, rasa sejuk je. Muka pon tak berminyak. One extra point I bagi, boleh terus guna lepas ni << padahal cream lama ada sebotol lagi tak guna, hmmmm  -_____-

After 5 PM, muka still nampak oke cuma lipstick je dah habis -___-

8.30 am, masih ada lipstick -____-

Review by Fara : Out of 10, I kasi 9 bintang 

First Attempt

I baru install blogger apps kat iphone. After this  bole direct update. Biasalah. I rasa gian nak menaip tu dah datang . 

Ni pic i after 5.00 pm... And i have something to review actually. Tapi nanti la i update dalam next post 😀 ... Nak tengok dewi yusra dulu ... Makin sedap pulak cerita ni... 

Selfie #arifarajourney

Always happened. Typical ladies yang bila tunggu makanan, selfie is a must . Tapi si 'Arif ni part dengki tetap WIN !

A Walk to Remember #arifarajourney (Part II)

Dating is the phase when you test the water
Engagement is the phase when you decide it is worth drowning into

-27 December 2014 - 

Fasa bertunang ni sebenarnya seronok and happy tapi dalam seronok tu mesti ada jugak tak best. Kami decide untuk bertunang selama setahun. Ni yang officially both of our parent discuss and dimeterai masa majlis merisik and bertunang.Setahun ikat hidup, means kalau setahun tu dah habis and 'Arif dengan I masih jugak tak kahwin, I still tunangan dia sebab masa bincang dah setuju ikat hidup. Ouh, jangan tanya I kenapa macam tu. Orang dulu-dulu banyak sangat adat and petua nenek moyang diorang. As gen-y yang malas nak berbalah, I dengan 'Arif layankan je.  Tapi biasalah budak-budak sekarang, suka buat keputusan sendiri. Bincang and berjanji setahun tu sebenarnya macam cakap mulut je bagi pihak orang tua . Before tunang actually I dengan 'Arif ada perancangan sendiri. Kami decide nak nikah on 5 Jun 2015 and sanding on 7 June 2015. Kenapa Jun?? Sebab Jun cuti sekolah, so senang adik-beradik nak berkumpul time majlis  -___- .Awal-awal lagi I tolong considerkan untuk semua. Luckily, baik pihak keluarga  dan pihak bakal mertua tak ada halangan untuk perancangan ni .

Cincin merisik and Cincin bertunang

Dua bentuk cincin ni memang I yang pilih. 'Arif tak kisah I nak pilih mahal ke murah ke tapi dengan syarat tak bole ada batu bata bagai dengan alasan emas 916 a bit lembut, so bila ikat batu diamond tu die tak kuat & batu senang tanggal. Thats why orang amik emas 750 tapi I taknak emas 750. Nasib baik I jenis tak kisah ade diamond ke x, janji cincin tu emas 916. Padahal dalam hati nak cincin macam Rosmah pakai . Masa I beli ni dekat Habib ada sale. Baru-baru ni pergi beli emas after GST memang menangis tengok harga. I request gelang tangan as mas kahwin , I tengok 'Arif dan telan ailioo masa nak bayar. Haha, sorry ye awak .

-From Johore to Penang with Love-

I masa ni tahan berdekah nak kena pose tatap mata macam ni , teheee

So far, Alhamdullilah. Apa yang both of us plan tak lama lagi akan jadi kenyataan. Lagi 9 hari nak bergelar isteri. Feeling macam tak percaya and sometimes I cakap dengan 'Arif I macam tak ready. Syaitan sekarang tengah usaha hasut macam-macam.  I akan cuba bagi yang terbaik tapi manusia tak semuanya perfect. I akan belajar dari kesilapan and tak akan cepat melatah. Tu janji I . Doakan yang terbaik untuk kami . Amin 

A Walk to Remember #arifarajourney

Omaigad. Accabelieve it. Im getting married !

After so much drama , 5 June 2015 akan jadi saksi untuk kisah cinta kami ( geli nak menaip). Kalau throwback, siap boleh jadikan novel tau. Semput tau sampai rasa macam kena mintak nafas time sentap menyentap. Biasalah, I kan spesies wanita kuat sentap, si 'Arif ni pulak berangin sikit + malas nak layan, kalau nak merajuk pergi sana jauh-jauh, dah oke baru datang berbaik. So memang belajar pujuk diri sendiri. Makan hati jangan cakap la. Tapi yang makan hati ni la sayang sangat-sangat.

From Friends --> Teman Tapi Mesra --> Tunang --> Bakal Isteri

Honestly dari hati, fasa girlfriend boyfriend tak wujud dalam relationship kami sebab masing-masing main tarik tali. Masing-masing tak tau apa yang diri sendiri nak tapi yang positifnya bila jadi macam ni, both of us keep trying to give the best. Dekat sini isu quality hubungan tu yang main peranan. Tipu la kalau dalam hati tak ada perasaan suka. Mestilah ada. Kalau tak kenapa both of us still attached together. Nampak tak kat situ.

Masa fasa kawan,kami dari sekelas yang sama masa zaman universiti, rasanya time ni pandang muka pon tak boleh. Sebab arif ni spesies gud gud. I totally tak suke part ni. But yang pelik bin ajaibnya, tiap kali grouping untuk projek subject , mesti nama kami akan dalam 1 group yang sama. Nama-nama ni randomly lecturer yang select. Most of the time memang bertekak sebab I spesies malas nak bagi commitment dalam group. Kadang-kadang tak attend pon meeting.dasar malas. Zaman universiti I memang I tak tau apa I kejar and ape i buat. Luckily bila masuk zaman kerja, Alhamdullilah, I perform habis-habisan. Sebab zaman kerja, everything is money. Jangan cakap duit tak menjamin kebahagian. Itu tipu. tambahan lagi now ni GST. Ok, I dah start melalut.

Zaman Universiti 

p/s :Baru perasan kebetulan sama dengan date i bertunang - 27.12.2014 

Back to the story,  bila sebenarnya kami start rapat? Actually benda ni spontaneous. Seriously, ia wujud. Rasa tu ada, tapi bila berpijak pada realiti hidup, rasa tu tak boleh dizahirkan. So I conclude masa ni macam rasa-rasa monyet. Hahaha. Fasa teman tapi mesra I gambarkan kami dalam fasa mengenali. Kami ambik masa yang agak lama untuk mengenali each other sebab masa kawan pon, bukannya rapat sangat. So platform teman tapi mesra la yang buatkan I makin suka 'Arif. I kenal perangai dia. I kenal family dia. I tengok layanan dia pada I. Tipu la kalau I cakap I tak compare dia dengan ex - ex I sebelum ni, but dengan 'Arif, I feel safe. Memang tu yang perempuan nak dalam hidup. Die protect I and bimbing I kearah yang lebih baik. Sapa-sapa yang follow I dalam blog ni mesti kenal I sebelum ni. Tapi yang tak kenal, sorry , entry lama semua dah kena delete -__- . Tu yang menguatkan rasa yang selama ni yang masing-masing cuba nak nafikan. Tipulah kalau I cakap perjalanan kami smooth. Tak ada yang smooth dalam hidup.Tak ada oke. Mimpilah kalau nak semua cantik. Berbaldi I rasa air mata keluar, asal gaduh je ringan je air mata nak keluar. Cengeng .

24 years old - Career Woman - Have a perfect family - what is next ? 

A Perfect Husband !

24 tahun. Masa ni I dah start serious dalam hidup. Buat pape pon I pikir banyak kali. Sampai bila nak main-main macam dulu. I rasa maybe otak I dah boleh berfungsi dengan waras. We had a serious talk.As a woman, I malas nak beriya, dah macam start jual mahal. Typical ladies dah ada kerjaya.  Bincang punya bincang, dah both of us suka sama suka, we finally decide nak bertunang. Im happy sebab apa yang i rasa, dia pon rasa .

nanti la sambung part 2

Ini Belog Fara © 2014